NOVICE

Otroški parlament v šolskem letu 2024/25

Objava od
Urška Šimnic Novak
Kategorije
Datum
22 oktobra, 2024

V šoli so učenci organizirani v oddelčne skupnosti, ki so povezane v šolski/otroški parlament, ki skrbi za uveljavljanje interesov vseh učencev. Vsak oddelek v parlamentu zastopa izvoljeni predsednik in njegov namestnik.

V otroškem parlamentu lahko učenci predstavijo svoja mnenja, ideje, dileme o vprašanjih, ki so pomembna v obdobju odraščanja v okolju, kjer živijo, se šolajo, preživljajo prosti čas... Naloge šolskega parlamenta so med drugim, da šoli daje predloge in pobude v zvezi s programom dela, načrtuje in organizira skupne akcije, predlaga izboljšave bivalnega okolja (npr. čistilne, zbiralne in druge akcije), sodeluje v otroškem parlamentu na različnih ravneh idr. Ob tem pričakujejo pozornost tako šolskih kot lokalnih oblasti ter vladnih in nevladnih organizacij, ki morajo prisluhniti pobudam mladih.

Šolski parlament v letu 2024/25

V letošnjem šolskem letu je tema otroškega parlamenta "Šolski sistem." Gre za zelo aktualno in pomembno temo, saj šola predstavlja osrednji prostor v življenju mladih. Otroški parlament omogoča učencem, da razmišljajo o svoji izobraževalni izkušnji, izrazijo svoje poglede in predlagajo izboljšave.

Cilj parlamenta je spodbujati kritično razmišljanje in odgovornost ter razvijati veščine sodelovanja, komunikacije in vodenja. Učenci imajo priložnost, da predstavijo svoje ideje in mnenja o tem, kako bi lahko šolski sistem še bolje služil njihovim potrebam. Razpravljali bomo o različnih vidikih šolstva, kot so učni načrti, ocenjevanje, šolska infrastruktura, odnos med učitelji in učenci, ter o podpori, ki jo šola nudi za razvoj talentov in reševanje težav.

V okviru otroškega parlamenta bodo potekale številne dejavnosti, kot so raziskave, delavnice in pogovori, ki bodo učencem pomagali bolje razumeti šolski sistem ter se vključiti v oblikovanje sprememb.

Učencem so v okviru otroškega parlamenta na šoli v pomoč ravnatelji, mentorji, učitelji in svetovalni delavci, izven šole pa sodelavci Zveze prijateljev mladine Slovenije. Osnovnošolci  vsako leto zaključujejo svoje razprave na nacionalnem otroškem parlamentu, ki poteka v dvorani Državnega zbora v Ljubljani v organizaciji Zveze prijateljev mladine Slovenije.

Mentorica šolskega parlamenta, Urška Š. Novak

Urška Šimnic Novak
Urška Šimnic Novak

Prejšnji prispevek

Področno tekmovanje v krosu - 15. Mamutov tek
21 oktobra 2024

Naslednji prispevek

Brezplačno plavanje v času jesenskih počitnic
25 oktobra 2024
cross Skip to content