NOVICE

Šola v naravi - 6. razred (CŠOD Radenci ob Kolpi) - 6. 3. - 10. 3. 2023

Objava od
Tamara Oblak
Kategorije
Datum
15 marca, 2023

Učenci 6. a in 6.b razreda so se v tednu od 6. 3. – 10. 3. 2023 udeležili šole v naravi. Letošnje leto je potekala v Radencih ob Kolpi (Bela Krajina). V ponedeljek smo staršem pomahali in se podali na 2,5 ure dolgo pot. Ko smo prispeli v CŠOD Radenci, smo se namestili in čakalo nas je že kosilo. Po kosilu je imel 6.b razred kolesarski poligon in pa malce kolesarjenja ob Kolpi, 6.a razred pa je pekel belokranjsko pogačo. Zvečer smo se podali na sprehod z lučkami po vasi.

V torek dopoldan smo odšli na naravoslovno delavnico. Naučili smo se izračunati starost drevesa in določiti njegovo višino. Sledila pa je še delavnica preživetja v naravi, kjer smo se naučili zakuriti ogenj in postaviti bivak. Vreme je bilo hladno, ampak se je pričelo kazati sonce. Popoldan pa smo imeli ure geografije, kjer smo spoznali vrste oblakov, njihove značilnosti. Odšli smo tudi ven določiti vrsto oblakov na nebu, kjer pa smo ugotovili, da se oblaki hitro spreminjajo in zaradi vetra tudi hitro premikajo. Igrali smo se tudi igre v naravi, kjer smo tekmovali v štafetah.

Sreda pa je bila malce drugačna, saj smo skupaj z osnovno šolo, ki je bila z nami v stavbi, odšli na pohod. Odpravili smo se do jame Kobiljače, katero smo si zaradi visokega vodostaja lahko ogledali zgolj na začetku. Našli smo jamskega pajka, netopirja in se pogovarjali o prilagoditvah teh živali na jamsko življenje. Po ogledu jame smo si na ognju spekli hrenovke. Prehodili smo 12 km in bili po pohodu prijetno utrujeni. Sreda popoldan pa je bila za 6.a še naprej v znamenju športa, saj so odšli na kolesarjenje, 6. b pa je spekel belokranjsko pogačo. Zvečer so sledile socialne igre in gledališka igra. Ker so učenci vse dni šole v naravi sodelovali so si po socialnih igrah zaslužili tudi ogled nogometne tekme med PSG in Bayernom.

V četrtek zjutraj pa smo spoznavali pokrajino v kateri smo bivali. Učiteljica Katarina nas je naučila dva belokranjska ljudska plesa, ogledali smo si staro belokranjsko hišo in se podali na vaško pokopališče. Eden od sošolcev se je tudi napravil v belokranjsko narodno nošo. Druga skupina pa se je spoznavala z orientacijo v naravi in uporabo kompasa. Potem sta se skupini zamenjali. Bil je zelo topel dan, pozdravljati nas je začela tudi pomlad z zvončki, trobenticami in drugimi pomladanskimi cvetlicami.

Po kosilu pa je sledila delavnica, ki nas je zelo umirila. Delavnico z naslovom Kače se ne bojim je vodila učiteljica Nina, ki nam je povedala veliko zanimivosti o kačah. Spoznali smo kako v naravi lahko ločimo strupeno kačo od nestrupene, koliko zob imajo kače, kako dolgo živijo in še in še. Nato je prinesla črno belo kraljevo kačo z imenom Newton. Z le-to smo se spoprijateljili, jo pobožali, vzeli v roke, če smo želeli. Najpogumnejši pa smo jo dali tudi za vrat. Po odmoru je sledil še drugi del iger v naravi. Skupni čas torkovih štefet in četrtkovih štefet nam je prinesla zmagovalce. V vasi Radenci je tudi kamp, ki ga poleti obišče veliko ljudi in tam imajo veliko različnih živali, katere smo hranili, božali. Najbolj nam je bila všeč alpaka. Zadnji večer je bil poseben, saj smo ga preživeli skupaj učenci druge šole in lahko smo izbirali kaj bi počeli. Lahko smo se greli ob ognju in se pogovarjali, lahko smo igrali družabne igre, lahko pa smo se igrali z žogami na osvetljenem igrišču. Utrujeni in v pričakovanju petka smo zaspali.

Zbudili smo se v deževno petkovo jutro in prišlo je do spremembe načrta. Ena skupina je odšla na plezanje, druga pa je izdelovala zapestnice. Na obeh delavnicah smo zelo uživali. Hkrati pa smo komaj čakali, da se usedemo na avtobus in se odpeljemo domov k domačim.

Teden je minil hitro, imeli smo se zelo lepo, veliko smo bili zunaj predvsem pa smo stkali neprecenljive prijateljske vezi. Učitelji iz CŠOD-ja pa so nas prav tako pohvalili, da smo poslušni, željni znanja in pripravljeni na nove izzive.

 

 

Tamara Oblak
Tamara Oblak

Prejšnji prispevek

Matematika za vsakogar
14 marca 2023

Naslednji prispevek

VABILO OB DNEVU ŠOLE
19 marca 2023
PREBERITE SI ŠE
cross Skip to content